top of page
Search

Zelta plosts Siguldā

Updated: Nov 13, 2022



''Zelta plosts'' ir ikgadēja ačkupiešu tradīcija - katru gadu rudenī dodamies pārgājienā pa kādu no Latvijas skaistākajām vietām, lai aktīvi pavadītu dienu kopā. Šogad atgriezāmies Siguldā, kur, starp citu, ir aizsākusies ''Zelta plosta'' tradīcija. Šīs tradīcijas galvenie uzturētāji ir ačkupiešu dejotāju pulciņš, kuri sevi dēvē par ''Kultūras centru''. Viņi nosaka pārgājiena maršrutu un dienas laikā veicamos uzdevumus, kurus visiem dalībniekiem būs jāpieveic.


Lai dienas laikā uzturētu azarta un saliedēšanās sajūtu, dejotāji tiek sadalīti komandās. Šogad savā starpā sacentās trīs komadas - ''Mut' ciet'', ''Ašie zefīri'' un ''Šarlotes tīkls''.


Visas dienas garumā pārbaudījām savu spēku, ātrumu, veiklību un atjautību - soļojām sasieti viens pie otra, veidojām garāko drēbju virvi no mugurā esošā apģērba, skrējām pa Siguldas stāvajām nogāzēm, nesām jēlu olu zupas karotē. Uzdevumi sevī iekļāva arī puzles likšanu, citu dalībnieku nešanu, stāvēšanu uz galvas un vēl, un vēl.


Papildus kontrolpunktu uzdevumiem visas dienas garumā meklējām lielākos kastaņus un zīles, veidojām krāsu pārejas rudens lapās, vienā bildē centāmies atainot visus gadalaikus, fotografējām rudens pasaku un sacerējām dzejoļus, iekļaujot organizatoru dotos vārdus. Dažos uzdevumos nācās būt radošiem, jo, kā izrādās, Siguldā ieraudzīt vāveri un atrast mušmiri nav nemaz tik viegli.


Neiztrūkstoša bija arī kapteiņu cīņa, kurā komandu kapteiņiem bija sevi jāpierāda - jāatrisina vairāki āķīgi uzdevumi, kuri bija visai sarežģīti, taču visi kapteiņi ar sarūpētajiem uzdevumiem veiksmīgi tika galā.


Pirms mājupceļa Siguldas centrālajā laukumā notika apbalvošana. Šī gada sacensībās 3.vietu ieguva komanda ''Mut' ciet'', 2.vietā ierindojās ''Ašie zefīri'', bet uzvaras laurus plūca komanda ''Šarlotes tīkls''. Apsveicam visus dalībniekus!


Kaut arī visu komandu dalībnieki vēlas uzvarēt, galvenais ''Zelta plostā'' ir rudens baudīšana un kopā būšana. Esam priecīgi par šo saliedēšanās pasākumu, kurā varējām iepazīt vēl tuvāk mūsu jaunos dejotājus, tādēļ sakām lielu paldies Ačkupa ''Kultūras centram'' par šo burvīgo tradīciju!



bottom of page