top of page
Search

Kompass atgriezies pie mums!

Updated: Oct 10, 2019

Katru gadu viens no, mūsuprāt, gaidītākajiem pasākumiem ir tautas deju ansambļa ‘’Dardedze’’ rīkotās orientēšanās sacensības ‘’Greizais kompass’’. Protams, lai iekļūtu dalībnieku sastāvā, uz pieteikšanos jāspēj reaģēt zibenīgi, jo pieprasījums, šķiet, ar katru gadu arvien pieaug. Kad dalībnieku saraksts tika nokomplektēts, tad mēs, ačkupieši, kopā ar vēl 31 citu komandu varējām sākt gatavoties sacensībām, kuras norisinājās sestdien, 5.oktobrī.

Šī gada tematika, kādā dalībniekiem jāizveido savs vizuālais tēls, bija ‘’darbs un darbarīks’’. Vēlējāmies izrauties no ierastā, taču būt gatavi sportot un aktīvi pavadīt dienu, tādēļ ačkupiešu komanda startēja kā ‘’astoņdesmito’’ sporta skolotāji. Mūsu koptēls sevī iekļāva krāsainus, košus sporta tērpus, meitenēm akcentētu grimu, kā arī katrs no mums līdzi paņēma kādu darbarīku – lecamauklas, hanteles, svilpes, vingrošanas paklājiņus un pārējo atribūtiku.

Komandas tēlā iejutāmies ne tikai vizuāli – rītu iesākām ar kārtīgu iesildīšanos, dienu pavadījām aktīvi sportojot, bet pēc finiša atsildījāmies. Tiesneši novērtēja mūsu centienus, tādēļ Ačkupa meitenes ieguva balvu par košāko, krāsaināko izskatu – iespēju baudīt izrādi Dailes teātrī.

Norises vieta bija Saldus pilsēta, kura pārsteidza ar savu rudenīgo skaistumu. Ieradāmies visai agri no rīta, lai veiktu pēdējos sagatavošanās darbus, un, kad saņēmām komandu STARTS, neatlaidīgi un cītīgi sākām risināt pirmās mīklas, lai varētu sākt orientēšanos Saldus ielās. Kontrolpunkti bija sadalīti pa vairākiem pilsētas rajoniem, tādēļ komandas devās uzdevumus pildīt jauktā secībā. Jāizmanto bija kā loģiskā domāšana, tā komandas asie prāti, lai varētu atrisināt mīklas un prāta uzdevumus. Noderēja arī spēks un precizitāte, lai maksimāli labi veiktu mums sagatavotos uzdevumus kontrolpunktos. Tie sevī iekļāva tādas aktivitātes kā latviešu dziesmu minēšana, zefīru ēšana ar kājām gaisā, ūdens pārvadāšana ar skārda bundžām pie apaviem, tāpat arī lielizmēra biljardu ar baļķi kijas vietā, kā arī daudz un dažādu citu aktivitāšu, kas veidoja šo piedzīvojumu pavisam neaizmirstamu.

Uzdevumu pildīšana ačkupiešiem veicās lielākoties raiti un precīzi. Uzstādījām arī dažus rekordus konkrētos kontrolpunktos (vismaz to komandu starpā, kas bija piedalījušās uzdevumā pirms mums), kā arī pārvietošanās starp uzdevumu kontrolpunktiem visu sacensību laiku ietvēra visnotaļ aktīvu skriešanu. Protams, ka nācās sastapties ar dažiem starpgadījumiem, bet mazās neveiksmes spējām pārvarēt ar humoru un pozitīvu attieksmi.

Galu galā finišējām pirmie, atstājot rezervē vēl divas neizmantotas stundas un nopelnot papildus punktus savam punktu kopskaitam. Jāsaka, ka sevis izvēlētajā lomā bijām iejutušies pavisam labi. Ieturējām organizatoru sarūpēto launagu un devāmies atpakaļ uz Rīgu, lai gatavotos vakara daļai.

Vakarā dalībnieki un organizatori tikās jau ne tik sportiskā gaisotnē Rīgas sporta manēžā, kur visi kopā grieza dančus, pārrunāja pa dienu piedzīvoto un nepacietīgi gaidīja rezultātu paziņošanu. Pienāca arī mirklis, kad tika izziņoti Greizā kompasa 2019 rezultāti – visus punktus sasummējot, 3.vietā ierindojās Tautas deju ansamblis ‘’Ritenītis’’, 2.vietā Deju kopa ‘’Bramaņi’’, bet šī gada uzvarētāju titulu nopelnījuši esam mēs – Tautas deju ansamblis ‘’Ačkups’’! Ceļojošais kompass atkal ir atgriezies pie mums – 2017.gadā Cēsīs to ieguvām pirmo reizi, tādēļ sevi par Greizā kompasa uzvarētājiem varam saukt jau otro reizi.

Pierādījās tas, ka viss, kas vajadzīgs uzvarai ir saliedēta, pozitīva komanda ar sportisku garu kabatā, precizitāti rokās un veiklību kājās. Galvenais ir atbalstīt vienam otru un izbaudīt šo skaisto piedzīvojumu visiem kopā. Vēlamies teikt milzīgu paldies organizatoriem par darbu un gūto pieredzi! Tiekamies nākamajā gadā!



bottom of page