top of page
Search

Ačkupiāde

Updated: May 10, 2023


Šī gada 15. aprīlī norisinājās par tradīciju kļuvušās Ačkupa iesvētības. Šosezon tās bija ļoti īpašas, jo iesvētāmo dalībnieku skaits bija sevišķi liels – tas tādēļ, ka visiem zināmu iemeslu dēļ iesvētības nebija notikušas vairākus gadus. Iesvētībās Ačkupa pulkā uzņēmām dejotājus, kuri ansamblī sākuši dejot 2019., 2020., 2021. un 2022. gadā, turklāt šim pulciņam pievienojās vēl daži dejotāji, kuri savas gaitas Ačkupā uzsāka 2018. gadā, tādēļ daži no jaunuzņemtajiem dejotājiem patiesībā Ačkupa sastāvā pamanījušies pavadīt jau piecas sezonas.


Ačkupa iesvētības ik gadu ir viens no gaidītākajiem sezonas notikumiem. Temats katru gadu ir atšķirīgs, tomēr gatavošanos un tērpšanos tāpat uztveram vienlīdz nopietni. Šī gada iesvētību nosaukums bija "Ačkupiāde" – tas tādēļ, ka organizatoru komanda bija Āgenskalna dievi, kuri uz Olimpisko spēļu izcīņu bija uzaicinājuši dažādas ciltis no visas pasaules: senos ēģiptiešus no Āfrikas, maiju cilti no Amerikas, senās Indijas pārstāvjus no Āzijas, ķeltu cilti no Eiropas, kā arī gallus Asteriksus un Obeliksus, kuru tēlos iejutās jaunie kolektīva dalībnieki.



Diena bija gara un notikumiem bagāta. Dienas pirmajā daļā abas jauno dalībnieku komandas izveidoja savu komandu karogus, ievēlēja kapteini un tad devās orientēšanās spēlēs pa Āgenskalnu. Trasē viņus gaidīja Āgenskalna dievi ar visdažādākajiem Olimpiskajiem uzdevumiem – bija jāatpazīst kolektīva dejotāji pēc maza fotogrāfijas fragmenta, jāmin mīklas, jārāda dejošanas māksla, jāpiedalās veikluma un vieduma pārbaudēs, kā arī jāpierāda savs radošums, atraktivitāte un piederība Ačkupam.


Dienas laikā Asteriksu un Obeliksu komandām bija jāpilda arī dažādi patstāvīgie uzdevumi, kuri jāiesniedz attālināti, lai iegūtu tālākās norādes un veiksmīgi nokļūtu finišā. Galapunktā Asteriksu un Obeliksu komandas sagaidīja pārējās ciltis un Āgenskalna dievi, tika iedegta Olimpiskā lāpa un varēja sākties apbalvošanas ceremonija, priekšnesumi, prieki, smiekli un pārējais, kas piederas Olimpisko spēļu noslēguma ceremonijai – tajā skaitā rezultātu paziņošana. Kā ierasts, iesvētību rezultāts starp abām komandām bija neizšķirts – tas tādēļ, lai parādītu jaunajiem dejotājiem to, ka galvenais nav uzvara, bet gan darbs komandā.


Vakara gaitā tika piešķirtas dažādas nominācijas Ačkupa dejotājiem, par kuriem bijām balsojuši mēs paši, piemēram, "sirsnīgākais ačkupietis", "centīgākais jaunais dejotājs", "Ačkupa smaids", "Ačkupa liepa", "Ačkupa ozols" un citas. Protams, jaunie dejotāji deva zvērestu un svinīgi solījās ar cieņu izturēties pret Ačkupa vārdu un visu, kas piederas kolektīvam.

Turpmāko vakaru pavadījām smieklos, jautrās sarunās un karstos deju ritmos.


Paldies par fotogrāfijām ačkupietim Ritvaram!

Uz tikšanos!



bottom of page